Nu întâmplător am ales acest titlu, este sfatul pe care mi l-ați dat acum 8 ani într-una dintre întâlnirile noastre. Mi-ați zis într-un mod asertiv că “al nostru creier nu știe de glumă și că gândurile, cuvintele negative pot deveni realitate”. Mi se părea cool să fac mișto de mine ca să nu se vadă (așa mult) neîncrederea de sine. Cuvintele astea mi-au impactat viața în mod pozitiv și mă strădui de atunci să fiu mai atentă la ce îmi spun, însă este foarte greu să-ți schimbi gândurile, să te antrenezi, să-ți vorbești frumos și să te tratezi cu blândețe.

💡 Profiler | Performance Coach | Leadership Expert 🎓 PhD în Sociologie & Inteligență Nonverbală | +23 ani experiență în training, speaking și coaching în transformarea identității 🔥 Misiune personală: Ghidez femeile să se pună pe primul loc – fără vină, fără frică, cu încredere deplină.
Există metode sau exerciții care ne pot ajuta să schimbăm atitudinea negativă față de noi?
Mihalea Stroe: Da, există metode eficiente și exerciții simple care te ajută să-ți schimbi atitudinea negativă față de tine. Transformarea gândirii și a atitudinii negative față de propria persoană este un proces care necesită practică și perseverență. Însă fiecare mic pas te ajută să-ți construiești o atitudine mai pozitivă și mai sănătoasă. Iată 3 exerciții pe care eu le folosesc și le recomand tuturor clienților mei de coaching.
A) Exercițiul recunoștinței față de Sine. Ce ai de făcut? La sfârșitul fiecărei zile, notează trei lucruri pentru care ești recunoscător/oare în legătură cu tine. Pot fi trăsături de caracter sau acțiuni pe care le-ai făcut în ziua respectivă sau momente în care ai răspuns pozitiv. Te ajută să-ți îndrepți “cursorul atenției” asupra calităților tale, să-ți recunoști valorile și punctele forte, construind treptat cu răbdare și blândețe, o imagine de sine sănătoasă și încrezătoare.
B) Practică conștient reformularea gândurilor negative. Te invit să-ți observi gândurile negative despre tine și caută să le reformulezi, conștient, într-o variantă mai realistă. De exemplu, dacă te surprinzi spunându-ți „Nu sunt suficient de bun/ă”, schimbă acest gând în „Fac ce ține de mine ca să progresez în fiecare zi”. De ce funcționează? Reformularea conștientă a gândurilor te ajută să-ți schimbi perspectiva, oferindu-ți compasiune și reducându-ți critica excesivă.
C) Îndrăznește să-ți scrii o scrisoarea de dragoste față de Sine. Am de mulți ani acest obicei învățat de la părintele franciscan Justin Belitz și le păstrez pe toate în Caietul Visurilor Mele. Scrie o scrisoare sinceră către tine, ca și cum ai vorbi cu cel mai bun prieten/ă. Scrie sincer despre lucrurile pe care le apreciezi la tine, despre progresul pe care l-ai făcut și despre lucrurile pe care le iubești, pe bune, la tine. Te ajută să dezvolți o relație empatică și binevoitoare cu tine, permițându-ți să apreciezi lucrurile bune pe care le reprezinți.
Nu am mai întâlnit personal oameni cu meseria dvs, sunteți singurul Analist Comportamental & Doctor în Sociologie și Psihologie Socială cu care am luat contact direct. Probabil nici cititorii mei
În ce situație apelăm la serviciile dvs.?
Mihaela Stroe: Meseria de analist comportamental este încă rară în România, însă aduce beneficii concrete în multiple contexte profesionale. Ca analist comportamental, specializat la doctorat în sociologie și psihologie socială, ghidez oamenii și organizațiile să înțeleagă mai bine comportamentele umane și cum să le folosească pentru a-și atinge scopuri precise de performanță în business. Ca să-ți răspund concret la întrebarea ta: Când apelăm la aceste servicii?, ai câteva exemple din experiența ultimilor 23 ani, cu cine am lucrat:
- Dacă ești lider de companie (CEO/GM) sau antreprenor, analiza comportamentală te ajută să descifrezi rapid limbajul nonverbal, să îmbunătățești comunicarea cu echipa ta directă de management și să identifici/încurajezi comportamentele care conduc la performanță în tot ce presupune un context de business.
De asemenea, analiza comportamentală este utilă în evaluarea candidaților în procesele de recrutare și în dezvoltarea unei culturi organizaționale proactive. Teza mea de doctorat (cu studiu științific cross-cultural de peste 12 ani) este dedicată contextului de evaluare comportamentală în timpul interviurilor de recrutare pentru poziții de top management & leadership.
- Pentru cei care doresc să-și îmbunătățească relațiile personale sau profesionale, serviciile mele îi ajută concret cum să comunice mai eficient (combin mereu 3 elemente: nivelul verbal, cel nonverbal & cel empatic și am o serie de traininguri create pentru stimularea comunicării eficiente și autentice), cum să gestioneze rapid conflictele și cum să citească/interpreteze cu mai multă acuratețe emoțiile, atitudinile și intențiile celor din jur. Am creat până în prezent un veritabil portofoliu de traininguri/cursuri online/masterclass-uri pentru promovarea comunicării nonverbale, a metodei mele de coaching la nivel de identitate și a tehnicilor de analiză comportamentală pentru detectarea minciunii și înșelătoriei.
- Am și clienți care apelează la mine ca sociolog/profiler și la analiza comportamentală strict pentru dezvoltarea lor personală pentru a-și înțelege mai bine propriile reacții și tipare emoționale, să-și identifice blocajele mentale limitative astfel încât să-și îmbunătățească autocontrolul emoțional și încrederea în sine.
Aici le ofer de peste 13 ani un program intensiv de coaching la nivel de identitate cu titlul “Transformă-ți viața în 90 zile! Focus: Performanță Personală & Profesională”. Aici aplic un sistem bine definit cu elemente de profilare comportamentală ce fel de client/ă poate să lucreze 1 la 1 cu mine sau în grup. Nu este pentru oricine! Și în plus de 8 ani folosesc cu succes cu clienții de business instrumentul cuantic TimeWaver pentru optimizarea performanței personale și profesionale. Pe scurt, scopul meseriei mele este să aduc claritate și să susțin oamenii în a lua decizii mai informate, bazate pe o înțelegere profundă a comportamentului lor. Mă bucur să fiu alături de clienții mei în acest proces fascinant de descoperire, explorare a potențialului & dezvoltare personală și profesională și le sunt profund recunoscătoare, pentru că de 23 ani lucrez doar la recomandare! Clienții mulțumiți mă recomandă mai departe!
Într-o societate plină de coachi și psihologi cum putem să-l alegem pe cel potrivit?
Mihaela Stroe: Pentru a alege un coach sau un psiholog/psihoterapeut potrivit, este esențial să-ți clarifici nevoile, să te orientezi după experiența și abordarea specialistului și să te asiguri că există o conexiune autentică între voi. Iată, din experiența mea, câteva criterii care te pot ghida pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine, dacă dorești să faci o schimbare comportamentală profundă: Primul criteriu de selectie: Definește-ți scopul și așteptările. Înainte de a alege un coach/terapeut, întreabă-te sincer ce urmărești să obții:
-Dezvoltare personală? (Ce anume? Concret!)
-Ajutor în gestionarea stresului? A depresiei? A traumei X?
-Îmbunătățirea relațiilor? (Ce tip de relație: de cuplu, de business, cu copiii sau cu un membru al familiei, cu un coleg/ă etc.)
-Performanță profesională? (Unde țintești concret, care e nivelul tău următor în carieră, unde dorești să-ți duci afacerea, etc.) Un coach axat pe performanță în business, ca mine, are o abordare diferită față de un psiholog care te poate ghida în profunzimea emoțiilor tale și eliberarea de traume din copilărie.
Al doilea criteriu de selecție: Caută informații verificate despre calificările profesionale și experiența sa. Într-o lume care minte din ce în ce mai mult și mai des, verifică studiile, certificările și experiența practică a specialistului din domeniul care te interesează. O combinație între formarea academică, experiență practică și, dacă este cazul, anumite specializări (cum ar fi sociologia, psihologia comportamentală, dezvoltarea abilităților de leadership etc.) poate fi extrem de valoroasă.
Al treilea criteriu de selecție: Evaluează cu atenție abordarea de lucru și valorile personale. Este important ca alegerea specialistului să fie aliniată cu valorile tale personale (măcar 1-2 să fie la fel sau în aceeași direcție). Caută să afli cum lucrează, ce metode foloseste, cât de deschis/ă este persoana ca om, ce fel de setare mentală are, dacă îți oferă spațiu pentru introspecție, dacă simți că încurajează fără a te judeca, urmărește testimoniale (caută să vezi dacă persoanele sunt reale și cum se prezintă). Opiniile altor clienți pot oferi indicii valoroase despre profesionalismul și impactul pozitiv al specialistului. Și nu în ultimul rând, cere o primă sesiune demonstrativă sau o discuție inițială care îți pot oferi o idee despre compatibilitatea ta cu specialistul respectiv. Întreabă-te dacă te simți ascultat/ă, înțeles/easă și susținut/ă. O conexiune autentică cu coach-ul/terapeutul tău este esențială pentru a face progrese. Alegerea coach-ului sau psihologului potrivit este o investiție personală (plus una financiară) și de aceea merită să-ți acorzi timpul necesar pentru a găsi pe cineva care îți inspiră încredere și cu care simți că vei colabora eficient în direcția obiectivelor tale.
Starea emoțională este influențată și de social media. Măsurăm succesul în funcție de bani, genți de firmă, număr de followers, vacanțe, operații estetice, etc. Puteți face un profil al omului de succes?
Mihaela Stroe: Profilul omului de succes este o noțiune complicată și nu există un șablon unic, chiar dacă social media actuală creează tot mai des impresia falsă că succesul înseamnă bani, obiecte de lux arătate ostentativ, numărul de followers, operații estetice sau stilul de viață aparent perfect. De fapt, succesul este mult mai subiectiv și poate fi privit din cel puțin 2 perspective sociologice și psihologice. Pe de o parte, există așa numitul Profilul „extern” de succes, de multe ori bazat pe validare externă. Acest tip de succes este construit pe criterii externe, adesea pentru a obține validare și admirație. Așadar, pentru cei care își doresc validare exterioară prin tot ce numim social media, succesul înseamnă să fie văzuți, apreciați și, ideal, invidiați. Ce te faci dacă dispare social media? Cine ești TU în realitate? În acest caz, din păcate toate rețelele sociale actuale creează presiune și un standard artificial chiar FALS, determinându-i greșit pe unii să-și evalueze valoarea umană în funcție de comparația cu ceilalți. Un obicei extrem de periculos! Pe de altă parte, vorbim și despre Profilul „intern” de succes, bazat pe validare internă, pe valori personale, principii de viață și o identitate autentică, pe echilibru emoțional și împlinire sufletească. Tot mai mulți oameni în 2025, în special cei preocupați de dezvoltare personală, au început să-și redefinească succesul prin prisma împlinirii personale și a echilibrului între viața profesională și cea personală. Acest profil pune accent pe sănătate mentală, relații autentice, creștere personală, vocație/misiune personală și o contribuție adusă Binelui Suprem. Persoanele care îmbrățișează această definiție a succesului își propun să trăiască o viață autentică, vie, în care valorile personale, pasiunea arzătoare și contribuția la bunăstarea altora contează mai mult decât elementele materiale. Așadar, succesul personal este o stare emoțională care nu poate fi încadrată într-un profil universal și nici evaluată doar prin prisma social media. Social media este doar o felie măruntă din plăcinta societății umane. Se promovează în mod special deoarece s-au prins că așa oamenii stau departe de interiorul lor și se vor focusa în mod eronat în exterior. Iar om care nu e stabil în identitatea sa, este foarte ușor să fie manipulat și controlat. Recomand fiecarei persoane care citește acest interviu că ar fi util să-și definească propriul succes, în funcție de valorile și aspirațiile sale, fără influența presiunilor și standardelor artificiale impuse de rețelele sociale actuale. Social media e doar un instrument de comunicare, nu e viața însăși!
Fake it till you make it! Este sănătos să ne prefacem că avem succes și că suntem bine? Poate fi o strategie către succes?
Mihaela Stroe: „Fake it till you make it” este o strategie de scurtă durată care ajută la consolidarea încrederii. Am experimentat-o și eu personal ca să văd cum e. Din pură curiozitate. Acum, din experiențele mele, recomand clienților să o folosească cu mare atenție pentru a evita riscurile. Ce am observat prin aplicarea sa conștientă? Pe de o parte, poate funcționa ca o modalitate de a-ți construi o atitudine pozitivă față de tine. Doar că, pe de altă parte, dacă această strategie nu este gestionată corect, poate deveni o capcană periculoasă, ducând la Autoamăgire și la o deconectare de la Realitate.
Eu am aplicat-o la începuturile carierei mele de speaker motivațional acum 23 ani. Am început să mă comport ca o persoană încrezătoare în situațiile mele de vorbit în public, chiar dacă eram nesigură la început și mă înroșeam pe toată fața și pe gât de la cât de emoționată eram. Însă am învățat treptat, prin practică și ieșirea din zona de confort să mă adaptez la scenă și la orice audiență și să mă simt mult mai confortabilă în propria piele. Acum sunt alt om, după 23 ani de practică și chiar soțul meu (care mă cunoaște cel mai bine) e surprins mereu pozitiv de prestația mea ca speaker motivațional, afirmând că efectiv mă transform energetic când am pășit pe scenă. Însă mare atenție! Strategia „Fake it till you make it” poate crea presiune de a pretinde că ești într-o situație mai bună decât ești în realitate, ceea ce poate duce la suprasolicitare sau epuizare. Iar în timp, această Autoamăgire poate să-ți afecteze sănătatea mentală, deoarece te îndepărtezi de nevoile și limitele tale reale. În concluzie, „Fake it till you make it” poate fi folosită strategic DOAR în contexte unde vrei să-ți construiești încrederea dacă ești în fața unui obstacol temporar, fără să te bazezi exclusiv pe această metodă. Mai sănătos, crede-mă pe cuvânt, este să-ți creezi o atitudine bazată pe un succes autentic, acceptând procesul de învățare și creștere pas cu pas, cu încredere și autenticitate.
Se poate să fii femeie puternică și să rămâi în energie feminină?
Mihaela Stroe: Absolut! E posibil să fii o femeie puternică și să rămâi în energie feminină! Forța și energia feminină nu sunt incompatibile, ci dimpotrivă, ele se completează armonios. De fapt, multe dintre trăsăturile care definesc energia feminină – intuiția, empatia, sensibilitatea, creativitatea și capacitatea de a hrăni și de a susține – pot fi surse puternice de putere interioară. Am descoperit în 47 ani de viață că puterea mea personală vine din empatie și din înțelegere profundă a comportamentelor celorlalți. Folosesc, de când am devenit conștientă, intuiția mea ca busolă interioară. Înainte de a demonstra științific teoria mea sociologică la doctorat, eu am intuit-o. În plus, o femeie puternică în energie feminină știe cum să fie flexibilă și să găsească mereu soluții creative la provocări. Aceasta îi permite să fie rezilientă, fără să-și piardă grația și delicatețea. Iar puterea feminină înseamnă și curajul de a fi autentică și de a-ți exprima vulnerabilitățile, fără teama de a fi judecată. Sunt un exemplu real pentru clientele mele că energia feminină nu înseamnă sacrificiu continuu, așa cum au fost educate mamele noastre. O femeie puternică își protejează propria energie, știe să-și stabilească limite sănătoase și să prioritizeze îngrijirea de sine, astfel încât să poată susține atât pe sine, cât și pe cei dragi, cu echilibru și armonie interioară. Așadar, să fii puternică în energie feminină înseamnă să-ți valorifici autenticitatea, empatia și intuiția, să-ți urmezi misiunea personală cu grație și să ai încredere în propria valoare. Această combinație de forță și vulnerabilitate este una dintre cele mai autentice forme de putere, care inspiră atât pe tine, cât și pe cei din jur.
Sunteți o enciclopedie umană și aș sta de vorbă zile întregi cu dvs. dar cei care citesc acest interviu vă pot descoperi mai mult pe rețelele de socializare sau pe blogul mihaelastroe.ro sau pe canalul de YouTube- Momente de Luciditate cu Mihaela Stroe.
Vă sunt recunoscătoare și mai am o ultimă curiozitate pentru ego-ul meu. De ce ați acceptat invitația mea? Multumesc!
Mihaela Stroe: Îți mulțumesc pentru aprecieri și pentru invitația de a împărtăși din experiența mea cu femeile din comunitatea ta! Am acceptat cu bucurie această invitație pentru că am simțit că viziunea și pasiunea ta de a aduce inspirație și cunoaștere în viețile cititorilor tăi sunt autentice și aliniate cu ceea ce caut și eu să ofer prin munca mea. Cred că astfel de conversații ne apropie, ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să învățăm unii de la alții și să aducem un strop de lumină și înțelegere în lumea din jurul nostru. Îmi face o mare plăcere să fiu parte din acest dialog în scris, iar dacă pot aduce valoare celor care citesc acest interviu, este deja o realizare împlinitoare. Îți mulțumesc.
Recent Comments